Scroll Top
Cvickarija logo

O dogodku

Cvickarija3

Cvičkarija je eden pomembnejših promotorjev etnoloških in enoloških značilnosti Dolenjske, ki se je razvil iz močne lokalpatriotske zavesti nekaterih članov tedaj na novo ustanovljenega Društva novomeških študentov, danes pa predstavlja enega največjih festivalov na Dolenjskem. Nekoč organizirana na štirih prireditvenih prizoriščih (Ljubljana, Maribor, Novo mesto in Izola) se letos po 10 letih premora prireditve zopet vrača v Novo mesto.

Kot sta se razvili dve blagovni znamki, ki poosebljata festival (Cvičkarija in AlwaysCvičk!), tako sta se izoblikovala tudi vsebinsko ločena dela vsake prireditve znotraj Festivala Cvičkarija. Prvi, t.i. etnološko-enološki del, ki je podrejen predstavitvi Dolenjske kulturne dediščine ter tržnim vinogradnikom, in drugi, t.i. zabavni del, kjer se dogajajo koncerti slovenske avtorske glasbe.

Festival Cvičkarija je postal največji simbol Dolenjstva in eden večjih festivalov v Sloveniji nasploh.

 

Zgodovina

Ideja o Cvičkariji se je razvila iz močne lokalpatriotske zavesti članov DNŠ, namreč zlasti prekmurski in primorski, deloma pa tudi koroški študentje so bili tedaj že prepoznavni s svojimi prireditvami, Dolenjcem pa še ni uspelo oblikovati blagovne znamke, s katero bi se lahko poistovetila večina študentov v Ljubljani. Besede so za spremembo vodile k dejanjem in nastajati je začel načrt prve Cvičkarije.

1994 - 2000

11. maja 1994, menza študentskega naselja Rožna dolina. DNŠ organizira prvo Cvičkarijo. Prireditev obišče 800 obiskovalcev. Leta 1997 študentska menza poči po šivih, organizatorji smo prisiljeni omejiti vstop. Naslednje tri leta prireditev poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Leta 1999 je Cvičkarija prvič organizirana v Mariboru, in sicer v študentskem središču ŠTUK.

2001

Cvičkarija v Ljubljani se z Gospodarskega razstavišča preseli v Križanke. Spremeni se datum prireditve, z meseca maja se prestavi na konec aprila. Na Festivalu sodeluje enajst vinogradnikov in štiri etnološka društva. Festival obišče 4.900 obiskovalcev.

2002

Cvičkarija nadaljuje tradicijo kvalitetnega enološkega festivala. Cvičkarija v Mariboru prvič preseže magično število 1000 obiskovalcev. Na Festivalu sodeluje štirinajst vinogradnikov in tri etnološka društva. Festival obišče 5.100 obiskovalcev.

2003

Cvičkarija se prvič organizira tudi v Novem mestu – končno se vrne domov. Festival izda zbornik 10 Cvičkarij. Na Festivalu sodeluje štirinajst vinogradnikov in tri etnološka društva. Celotni festival obišče 9.200 obiskovalcev.

2004

Cvičkarija in Always Cvičk postaneta zaščiteni blagovni znamki. Na Festivalu sodeluje sedemnajst vinogradnikov in štiri etnološka društva. Festival obišče 9.800 obiskovalcev.

2005

Cvičkarija se prvič predstavi tudi na Obali, v Izoli (center). Na Festivalu sodeluje enaindvajset vinogradnikov in sedem etnoloških društev. Festival obišče rekordnih 12.500 obiskovalcev.

2006

Cvičkarija sodeluje pri organizaciji Tedna cvička v Novem mestu. Na Festivalu sodeluje enaindvajset vinogradnikov in pet etnoloških društev. Festival obišče rekordnih 15.500 obiskovalcev.

2007

Prvič se organizira AlwaysCvičk! zabava, ki je preslikava večernega dela festivala v klubsko okolje. Festival zopet podre rekord v obiskanosti, organizatorji naštejemo 17.000 obiskovalcev.

2008

Cvičkarija nadaljuje zgodbo najbolj razširjene enološke prireditve v Sloveniji. Cvičkarija v Mariboru se prvič seli na odprto prizorišče – Trg svobode in Cvičkarija v Izoli dobi novo lokacijo popoldanskega dela – Manziolijev trg.

2022

Po dolgem premoru smo se študenti Novega mesta zopet zbrali in zagnali za organizacijo najbolj odmevnega kulturnega in zabavnega festivala Dolenjske. Cvičkarija bo tudi v prihodnje zvesto sledila poslanstvu in krepila svojo aktivno vlogo.

Kaj vas čaka?

DOPOLDANSKI PROGRAM

16.00 – 19.00 Degustacija cvička in Novomeška tržnica

16.15 – 19.15 Kmečke igre

17.00 – 17.10 Društvo podeželskih žena Dolejnske Toplice

18.45 – 19.00 Plesni studio Novo mesto

19.00 – 19.15 Folklorna skupina Kres

19.40 – 19.50 Mažorete Novo mesto in Trebnje

19.40 – 19.50 Godba Novo mesto in Kostanjevica na Krki

19.50 – 20.00 Nagovor župana MONM in DNŠ

 

VEČERNI PROGRAM

20.00 Plateau

21.10 Društvo mrtvih pesnikov

22.10 Sašo Đukić in Rock Otočec fantje

22.50 Dan D

00.00 Razglasitev Cvička Cvičkarije

00.15 Kingston

01.30  Mladi Dolenjci

 

Program povezuje Sašo Đukić

 

Pridruži se nam!

Kdaj?  28. maj 📅

Kje?  Novi trg, Novo mesto 📍

Zakaj?  Ker tega nočeš zamuditi! 🎉

Cvickarija2

Zahvala vsem sponzorjem, ki ste nam omogočili izvedbo dogodka!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.