Cvickarija logo

O dogodku

Cvickarija3

Festival Cvičkarija predstavlja novo smernico turistično – promocijskih festivalov, ki je po štirinajstih letih delovanja študentski samo še po izvoru organizatorja. Na štirih prireditvah-prizoriščih (Ljubljana, Maribor, Novo mesto in Izola) Cvičkarija predstavlja ter promovira etnološke in enološke značilnosti Dolenjske.

Kot sta se razvili dve blagovni znamki, ki poosebljata festival (Cvičkarija in AlwaysCvičk!), tako sta se izoblikovala tudi vsebinsko ločena dela vsake prireditve znotraj Festivala Cvičkarija. Prvi, t.i. etnološko-enološki del, ki je podrejen predstavitvi Dolenjske kulturne dediščine ter tržnim vinogradnikom, in drugi, t.i. zabavni del, kjer se dogajajo koncerti slovenske avtorske glasbe.

Festival Cvičkarija je postal največji sejem Dolenjstva in eden večjih festivalov v Sloveniji nasploh, saj ga je leta 2008 obiskalo že 17.500 obiskovalcev. Organizatorji verjamemo, da bo letošnji festival še množičnejši.

Zgodovina

Ideja o Cvičkariji se je razvila iz močne lokalpatriotske zavesti nekaterih članov tedaj na novo ustanovljenega Društva novomeških študentov. Zlasti prekmurski in primorski, deloma pa tudi koroški študentje so bili tedaj že prepoznavni s svojimi prireditvami, Dolenjcem pa še ni uspelo oblikovati blagovne znamke, s katero bi se lahko poistovetila večina študentov v Ljubljani. Besede so za spremembo vodile k dejanjem in nastajati je začel načrt prve Cvičkarije.

1994 - 2000

11. maja 1994, menza študentskega naselja Rožna dolina. DNŠ organizira prvo Cvičkarijo. Prireditev obišče 800 obiskovalcev. Leta 1997 študentska menza poči po šivih, organizatorji smo prisiljeni omejiti vstop. Naslednje tri leta prireditev poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Leta 1999 je Cvičkarija prvič organizirana v Mariboru, in sicer v študentskem središču ŠTUK.

2001

Cvičkarija v Ljubljani se z Gospodarskega razstavišča preseli v Križanke. Spremeni se datum prireditve, z meseca maja se prestavi na konec aprila. Na Festivalu sodeluje enajst vinogradnikov in štiri etnološka društva. Festival obišče 4.900 obiskovalcev.

2002

Cvičkarija nadaljuje tradicijo kvalitetnega enološkega festivala. Cvičkarija v Mariboru prvič preseže magično število 1000 obiskovalcev. Na Festivalu sodeluje štirinajst vinogradnikov in tri etnološka društva. Festival obišče 5.100 obiskovalcev.

2003

Cvičkarija se prvič organizira tudi v Novem mestu – končno se vrne domov. Festival izda zbornik 10 Cvičkarij. Na Festivalu sodeluje štirinajst vinogradnikov in tri etnološka društva. Celotni festival obišče 9.200 obiskovalcev.

2004

Cvičkarija in Always Cvičk postaneta zaščiteni blagovni znamki. Na Festivalu sodeluje sedemnajst vinogradnikov in štiri etnološka društva. Festival obišče 9.800 obiskovalcev.

2005

Cvičkarija se prvič predstavi tudi na Obali, v Izoli (center). Na Festivalu sodeluje enaindvajset vinogradnikov in sedem etnoloških društev. Festival obišče rekordnih 12.500 obiskovalcev.

2006

Cvičkarija sodeluje pri organizaciji Tedna cvička v Novem mestu. Na Festivalu sodeluje enaindvajset vinogradnikov in pet etnoloških društev. Festival obišče rekordnih 15.500 obiskovalcev.

2007

Prvič se organizira AlwaysCvičk! zabava, ki je preslikava večernega dela festivala v klubsko okolje. Festival zopet podre rekord v obiskanosti, organizatorji naštejemo 17.000 obiskovalcev.

2008

Cvičkarija nadaljuje zgodbo najbolj razširjene enološke prireditve v Sloveniji. Cvičkarija v Mariboru se prvič seli na odprto prizorišče – Trg svobode in Cvičkarija v Izoli dobi novo lokacijo popoldanskega dela – Manziolijev trg.

2022

Po dolgem premoru smo se študenti Novega mesta zopet zbrali in zagnali za organizacijo najbolj odmevnega kulturnega in zabavnega festivala Dolenjske. Cvičkarija bo tudi v prihodnje zvesto sledila poslanstvu in krepila svojo aktivno vlogo. Postala bo najbolj kvaliteten enološki festival in največji sejem Dolenjstva.

Kaj vas čaka?

Za vas pripravljamo pester dnevni in večerni program ob katerem se boste zagotovo zabavali 🤩

Pričakujete lahko:

👉🏼 Degustacijo cvička

👉🏼 Mega večerni koncert

👉🏼 Raznovrstno izbiro hrane in pijače

👉🏼 Ocenjevanje cvička in razglasitev najboljšega

👉🏼 Zabavne vsebine (družabne igre, risanje karikatur, photobooth in razne druge)

🥳 In še mnogo več

Pridruži se nam!