Scroll Top
O projektu

Grem domov v Novo mesto je pohod novomeških študentov iz Ljubljane, Maribora in Kopra v dolenjsko prestolnico ob zaključku študijskega leta. Projekt združuje preživljanje prostega časa na zdrav način in tudi krepitev lokalne zavesti študentov, saj zaradi študijskih obveznosti večino časa preživijo izven Novega mesta. Vsa leta stremimo k uveljavitvi projekta do te mere, da se ga bo udeležilo čim več novomeških študentov. Pohod je organiziran tako, da se iz vseh treh mest študija v Novo mesto odide peš, kjer ob zaključku vsi skupaj vkorakamo v mestno jedro. Trajanje odprav je različno: iz Kopra se hodi šest, iz Maribora štiri, iz Ljubljane pa dva dni. Projekt se zaključi s promenado skozi mestno jedro ter sprejemom na mestnem trgu. Namen projekta Grem domov v Novo mesto je združevati novomeške študente v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter tako krepiti lokalno študentsko zavest, navezovanje novih poznanstev, rekreacija v času poletnih izpitov, ko študentje veliko časa preživijo za knjigami ter seveda neformalno in sproščeno študentsko druženje v naravi.

Časovnica

Grem domov v Novo mesto ima kar tri različne odprave. Vsaka se začne na svoj dan, prav tako se razlikuje tudi njihovo trajanje. Najdaljša odprava je koprska, sledita pa ji mariborska ter ljubljanska.

Koper

Prva gre na pot »kraljevska« odprava iz Kopra. V šestih dneh skupnega popotovanja (od ponedeljka, 8. julija, do sobote, 13. julija), bomo na poti čez najlepše dele Slovenije odkrivali svoje zmogljivosti v gibanju, zabavi, smehu, poleg tega pa dodobra spoznavali svoje stare in nove prijatelje.

Ljubljana

V petek, 12. julija, ko je vikend (in z njim počitnice) že čisto blizu, pa se iz Ljubljane odpravi še najbolj pisana druščina študentov, kar jih ljubljanska univerza premore. Odprava, ki je primerna za vsakogar, je vedno najbolj nasmejana. Prvi dan, na poti proti Žužemberku, se že dodobra spoznamo, zvečer pa nas sreča še odprava iz Kopra, ki pripravi večerjo, in s katero naslednji dan nadaljujemo pot. To je pot po dolini matere Krke, na koncu katere se na horizontu ves čas riše silhueta Novega mesta, ob poti pa nas pozdravljajo (in nam nazdravljajo) veseli domačini, ki nas vsako leto nestrpno čakajo.

Maribor

V sredo, 10. julija, gre na pot – kot pravijo tisti, ki se nanjo vračajo že leta – najlepša, najbolj sproščena in najbolj nepozabna odprava iz Maribora. Čez »drn in strn« po nekaterih najlepših kotičkih vzhodne polovice Slovenije, kjer spimo, koder se nam zljubi, tudi pod zvezdami. BONUS: pot nas vodi čez nekaj vinorodnih okolišev, kjer nas neverjetno prijazni domačini nikoli ne spustijo nepodkrepljenih mimo svojih hladnih kleti.

Vprašanja

Vse informacije, ki jih mogoče še niste zasledili, si lahko pogledate spodaj, če pa svojega odgovora ne najdete, pa lahko pošljete dodatna vprašanja na:

aljaz.drenovec@drustvo-dns.si

Seveda, na dan so 3-je topli obroki.

Seznam opreme se napiše na mail, par dni pred odhodom.

Seveda, odpravi se lahko pridružiš tudi med potjo.

Primeri so zelo redki, če pa se zgodi, te pobere spremljevalno vozilo in se voziš, dokler nisi pripravljen na pot.

Občasno se naleti na kakšen večji vzpon, načeloma pa je pot ravna in prijetna.

Med samim pohodom ne potrebuješ nič, je pa zaželjeno, da imaš s seboj za občasno kavo.

Prigrizki in pijača sta na voljo vsako uro, ko nas pričaka spremljevalno vozilo.

Opremo lahko nosite s seboj, praksa pa narekuje, da se vozi v spremljevalnem vozilu, ki je vedno na voljo.

Pohod je za vsakogar, saj se ne hiti, odmori pa so na vsako uro.

Tempo se vedno prilagaja glede na zmožnosti pohodnikov.

Odvisno od posameznega dneva, načeloma pa se hodi od 9.00 do 18.00.

Mnenja

“Pohod Grem domov v Novo mesto mi bo ostal v spominu, ker odpira očem nevidno. Poziva te, da razmišljaš, se čudiš, da pozdravljaš, da se ponotranjiš, da se ustaviš, da utihneš, da prisluhneš, da občuduješ naravo, naše sopotnike in samega sebe.”

David Hrovat
bivši vodja koprske odprave

“GDNM? Naporno, ampak ob taki dobri družbi in zgodbicah mine en dva tri. Vidiš nove kraje in naravno lepoto, ki jih drugače ne bi nikoli. Po prvem dnevu se vržeš v hladno Krko, celo noč prepevaš ob kitari, spiješ kakšno pivo. Koncert, ki te čaka na koncu, pa ti daje energijo ob vsakem koraku proti Novem mestu. Se vidmo? Se vidmo!”

Lenart Papež
pohodnik ljubljanske odprave
Sledi nam
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.